Jacob Sørensen

Interview fra 2019

Jacob er uddannet kok og medejer af Green Vibe Concepts ApS sammen med Jesper Ambrosius Østergaard, som også ejer cateringvirksomheden Madhimlen.

Green Vibe Concepts ApS er et overordnet virksomhedsnavn med flere koncepter under sig: Folkebistroen – gourmetbistro, hvor maden laves helt fra bunden, samt Burgervognen og Odder Isen. Folkebistroen ligger i Kvickly-bygningen i Odder.

Hvorfor har I valgt netop denne virksomhedsform – altså et anpartsselskab?

”Vi var tre ejere til start, så vi skulle starte i selskabsform, og vi havde ikke behov for et aktieselskab. Derfor blev det et ApS.”

Er der nogen særlige ting omkring valg af virksomhedsform, som du gerne ville have vidst mere om, før du valgte?

”Egentlig ikke, det er ret gennemskueligt.”

Hvordan var processen, da I fandt sammen? Hvordan tacklede I det med hensyn til eksempelvis forventningsafstemning?

”Vi var tidligere arbejdskollegaer. Vi mødtes nogle aftener – mange aftener – og snakkede om, hvad vi kunne tænke os, og vi snakkede meget om vores forventninger. Vi brugte et halvt år på at få fundamentet for virksomheden på plads. Vi lavede også en nedskrevet ejeraftale og havde en advokat med advokat ind over.”
”Der gik et helt år fra idé til start. Det første halve år snakkede vi om konceptet, roller mv. Så kom pludselig muligheden for at få nogle lokaler, og derefter blev planlægningen konkret. Der skulle en større ombygning til, før lokalerne blev klar, så vi kunne åbne i oktober 2016.”

Hvor mange ansatte har I?

”Vi har ca. 18 ansatte i vinterhalvåret, og op til 30 i sommerhalvåret. Det er blandet deltid og fuldtid, så gennemsnitligt over hele året har vi ca. 7-8 fuldtidsstillinger.”

Hvad lavede du, før du startede virksomhed?

”Jeg var ansat som køkkenchef, mens vi planlagde opstart. Så jeg gik direkte fra jobbet som ansat køkkenchef til at være selvstændig. Jeg har heldigvis aldrig været ledig, og jeg har heller aldrig skrevet en ansøgning.”

Hvad fik dig til at starte som selvstændig – hvad var din motivation?

”Min motivation er at kunne tage beslutningerne selv, ikke arbejde for andre. At kunne lægge sjælen i mit eget. Jeg ville mere, men følte, der blev sat en stopper for mig hele tiden i mit job.
Jeg ville gerne vide mere om det bagvedliggende, om baggrunden for beslutninger, budgetter mv. Jeg ville have indflydelse og medbestemmelse.”

Overvejede du længe, før du gik i gang – eller var den en hurtig beslutning?

”Det har været i mine tanker altid, fra jeg startede i lære. Jeg blev udlært hos Jesper i Madhimlen, og jeg ville gerne være med i det igen. Grundstenen var lagt der. Jeg kommer oprindeligt fra Viborg, og min lærer anbefalede mig til Jesper. Jeg var 15 år på det tidspunkt, men flyttede til Odder og kom i lære hos Jesper.”

”At åbne et gastro-spisested i et supermarked – det var op ad bakke. Der skulle lægges rigtig meget arbejde i opgaven. Måske også derfor den tredje medejer brød med os i processen.”

Hvordan reagerede din familie og dine venner – både før og efter du gik i gang?

”Min mor havde ingen problemer med det, da jeg flyttede, men min far havde måske. Den ældste søn var lige flyttet hjemmefra, og så ville jeg også flytte. Han spurgte flere gange, om jeg var sikker – og jeg sagde, at nu skulle han ikke spørge mere.
Jeg brænder for at starte noget op, men mad er altid essensen af det, jeg brænder for.
Jeg har altid haft den holdning, at har jeg en dag, hvor jeg ikke har lyst til at gå på arbejde, så skal jeg blive hjemme. Jeg har ikke oplevet det endnu i de ti år, jeg har arbejdet i branchen.
Jeg vil gerne MERE – og det betyder ikke noget, om jeg får ekstra penge for det, jeg vil yde det optimale.”

Hvad så du som den største udfordring, før du startede virksomheden?

”Manglende viden om alt andet end driften.
Driften kendte jeg til fra arbejdet som køkkenchef. Men budgetter, regnskab, alkoholbevilling, love og regler, osv. vidste jeg ikke noget om. Der er sindsygt mange regler. En 16-årig må købe en øl i Kvickly og drikke den udenfor, men må ikke købe eller drikke den hos os, heller ikke sammen med sin familie.”

”Og så er der alt det, man skal huske! Alt det havde jeg ingen indsigt i, så jeg har suget til mig fra Jesper. Man kan købe sig til viden og hjælp, men budgettet var ikke til det. Vi leger selv håndværkere og løser så mange opgaver selv som muligt.”

Hvad har efterfølgende vist sig at være den største udfordring?

”Der har ikke været nogen overraskelser. Jeg har kunnet lære det af Jesper. Tilsammen ved vi alt det nødvendige – ellers kan vi spørge om hjælp til resten. F.eks. faglig hjælp til at starte isproduktion.”
”Med hensyn til markedsføring har vi prøvet nogle ting, som vi har brændt fingrene på. Vi er ved at lave ny hjemmeside. Vi har tegnet det hele i hånden, så vi kunne give det videre til de professionelle. Så skal vi selv kunne holde det vedlige. Det er vigtigt for os – vi vil selv have styr på det.”

Har der været særlige forhindringer i forhold til love og regler?

”Nej, vi havde lidt udfordringer i forhold til at få en brandgodkendelse, men det var jo mest Kvicklys problem.”

Anbefaler du andre at overveje at blive selvstændige?

”Både og. Jeg ville aldrig bare anbefale nogen det og sige, at det er pisse fedt. Jeg kender mange, som aldrig nogensinde kunne tænke sig at blive selvstændig.
Men hvis man har gnisten og lysten, så skal man prøve. Man skal ikke blive selvstændig, fordi man tror, man kan noget – men fordi man vil ændre noget, eller har en idé til noget.
Ellers laver du jo bare en kopi.”

Hvad ved du i dag, som du ville ønske, du havde vidst, før du blev selvstændig?

”Jeg har jo været på sidelinjen i Madhimlen og set, når Jesper gik hjem kl. 4 om morgenen og mødte igen kl 8. Så jeg har undersøgt meget inden og været meget afklaret. Jeg vidste, det går ud over mange ting, så jeg blev ikke overrasket.
Og så er jeg nok også bare typen, der har krudt i røven og vil være med til mange ting. Jeg har en holdning til tingene – og er ikke bange for at sige det. Nogle vil nok mene, jeg kan være hård og kontant og sige tingene ligeud. Jeg er med i handelsstandsforeningen, og her siger jeg også min mening.”

”Jeg er ikke så god til vanetænkning! Noget af det værste, jeg ved, er ”Vi gør som vi plejer”. Det er et niveau, der ligger konstant, vi kan ikke gøre det bedre, men vi kan næsten heller ikke gøre det værre.”

Hvad ville du gøre anderledes, hvis du skulle starte virksomheden op i dag med din nuværende erfaring?

”Jeg ville nok gå endnu mere i dybden og gør mere ud af planlægningen. Nogle ting bliver lidt forhastede, når man har sådan en deadline. Vi åbnede med en fuld restaurant den første aften, uden at have haft tid til at teste teamet og konceptet af.”

Hvad har været den største positive overraskelse ved livet som selvstændig?

”Der har ikke været nogen overraskelser.
Friheden er det, jeg synes bedst om. Altså, det er ikke sådan, at jeg har fået mere fritid!
Ikke at skulle leve op til andres forventninger.
Og så har jeg fået et stort netværk, som jeg ikke ville have fået, hvis jeg ikke var selvstændig. Når man er ansat, er det kun chefen, der har alle forbindelserne.
Et godt netværk er ikke noget, man bare får, det skal man opsøge og arbejde for.”

Hvad har været den største negative overraskelse ved livet som selvstændig?

”Igen - ikke nogen store overraskelser. Venskaber – tiden der mangler. Jeg havde forventet, jeg kunne få tid til at se mine venner mere.
Jeg har ikke nogen, jeg skal hjem til. Min familie er meget forstående. Hvis der er familiefest, er jeg med, så meget jeg kan, og det accepterer de - og er glade for, at jeg overhovedet kommer.”

Hvad er efter din mening de vigtigste egenskaber for en iværksætter?

”Lysten og viljen til at gøre noget andet end det, alle andre gør. Man kan også drive en god virksomhed ved at lave en kopi, men er du så iværksætter?
Hvis du vil starte bare for at tjene penge, så skal du hellere lade være. Selvom det gerne skulle ende der, selvfølgelig :-)”

Vil du ønske for dine børn, at de bliver selvstændige?

”Hvis det er det, der brænder for dem, ja. Men jeg vil også presse på for at sige, hvad det kræver. Det gjorde mine forældre også. Jeg vil også være ærlig og sige, om jeg synes, det er en god idé. Om de så vil lytte, det skal jeg ikke bestemme.”

Overvejer du selv at starte endnu en virksomhed eller blive medejer af en anden virksomhed?

”Ja, hvis der er en idé med det. Nogle gange byder en mulighed sig med meget kort varsel, men jeg går ikke med konkrete planer om det.”

Har du gode råd til andre, der overvejer at blive selvstændige?

”Stil spørgsmål til dig selv om alt! Man skal afklare det med sig selv. Man kan snakke med mange andre mennesker om det, men det handler om, om du selv ønsker at gå i dybden med alle opgaver, også selv om det ikke interesserer dig. Jeg hader f.eks. at lave Facebook-opslag, men jeg skal gøre det alligevel.
Man kan ikke altid få andre til det. Og hvis du skal sætte andre til det, skal du også kunne /ville gøre det selv.”

Hvad synes du er det vigtigste at få med i en håndbog til iværksættere?

”Viden om at drive virksomhed – ikke kun starte den.
Der sidder rigtig mange mennesker med en genial idé, men de tror ikke på sig selv og på, at de kan drive en virksomhed.”


Læs mere om Folkebistroen
Læs mere om Burgervognen

“Jeg er ikke så god til vanetænkning! Noget af det værste, jeg ved, er ”Vi gør som vi plejer”. ”
Jacob Sørensen
- medindehaver af Green Vibe Concepts ApS
Jacob Sørensen er interviewet til Iværksætterhåndbogen

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook

Iværksætterhåndbogen på Facebook

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook, hvor du finder spændende artikler og opslag om iværksætteri.
Se Iværksætterhåndbogens Facebook side >