Anders Mølgaard

Da vi interviewede Anders i 2014, fortalte han os, at han netop havde været nødt til at indgive egenbegæring om konkurs. Desværre sker det hvert år for en række virksomheder, og vi er glade for, at Anders valgte at dele sin historie med os og vores læsere, så vi kan lære af hans erfaringer.


Anders startede sin virksomhed, Øko-Tømreren, i 2011, og han tilbød tømrerarbejde, medbyg, energivejledning, efterisolering, bygning af halmhuse og andre sunde, åndbare huse. Som det fremgår af firmanavnet, adskilte Anders sig fra mange andre tømrervirksomheder på grund af sin holdning til økologi og bæredygtige materialer.

Ejerform

Virksomheden var stiftet som et ApS med Anders som eneste ejer. Han valgte denne ejerform efter rådgivning fra Væksthus Midtjylland. Det er standard for håndværkere at vælge denne ejerform, fordi det er en risikofyldt branche.

”Hvis man har en kunde, der ikke vil betale, og man har bestilt vinduerne på forhånd - hvilket er helt standardprocedure - ja, så hænger man jo på regningen. Personligt!” siger Anders Mølgaard om årsagen til at vælge anpartsselskab frem for enkeltmandsvirksomhed.

Forældre var selvstændige på deltid

Anders’ forældre var offentligt ansatte, men drev landbrug, før han blev født. I øvrigt et af de første landbrug i Danmark, der blev drevet i et andelsfællesskab mellem flere ejere. Der blev dog ikke snakket om hverken iværksætteri eller selvstændig virksomhed i hjemmet.

Hvorfor valgte du at blive selvstændig?

”Det er næsten pinligt at sige, men faktisk var jeg meget motiveret af pengene. Som tømrersvend fik jeg 165 kroner i timen, men som selvstændig kunne jeg tage 300 i timen fra starten, og det steg til 375 kroner i timen. Det var en stor forskel, og jeg havde jo værktøjet,” fortæller Anders.

Men Anders var også motiveret af muligheden for at kunne arbejde mindre. Han forestillede sig, at han med en højere timeløn ville kunne nøjes med at arbejde 3-4 dage om ugen.

Ikke desto mindre overvejede han længe, før han besluttede sig. Men da han var på dagpenge og havde taget alle relevante kurser m.m., blev det klart for ham, at hvis han kunne klare sig på understøttelse, ville han også kunne klare sig med et firma.

Drømmen havde altid været der

”Faktisk havde jeg altid haft en drøm om at være selvstændig,” fortæller Anders og fortsætter: ”Jeg havde drømt om at have den frihed. Men det var vanskeligt for mig at tage springet. Først da jeg havde skaffet tilstrækkeligt arbejde til tre måneder frem i tiden, turde jeg gøre det.”

Var der forhindringer eller udfordringer ved at starte virksomhed?

De største forhindringer for Anders var alt papirarbejdet. Det grundlæggende omkring CVR-nummer og den slags.

”Jeg kunne godt have brugt en, der tog mig i hånden og hjalp med at få et momsnummer, kontakte banken osv. Eller bare en form for drejebog. Det kunne jeg godt have brugt, da jeg startede som selvstændig. Jeg endte med at finde en bogholder til at ordne alt for mig, og det var en dårlig beslutning, for han var elendig til det,” siger Anders Mølgaard.

Det var også en dyr fornøjelse med regnskab og revisor pga. selskabsformen. Anders fik bogholderen til at sætte det hele op i et regnskabsprogram, men kunne godt have brugt en bedre indføring og forklaring omkring programmet og skrivning af fakturaer.

Hvad ville du gøre anderledes i dag?

”En anden gang ville jeg være gået til en revisor og have bedt dem om at sætte det hele op i regnskabsprogram, og så ville jeg have lavet et holdingselskab med et ApS under.” siger Anders Mølgaard.

Anders fortæller også, at han ville finde en partner, hvis han skulle starte i dag. En, der kunne komplementere ham. Det kom bag på Anders, at den mindste del af livet som selvstændig blev at lave ordentligt håndværk. Det meste af tiden gik med at skaffe jobs og give de rigtige tilbud til potentielle kunder. Og alt det administrative arbejde får man jo ikke penge for. Så det er opgaverne, der skal dække alt. Også feriepenge og sygedagpenge.

En anden mulighed ville have været at ansætte en til at udføre nogle af tømreropgaverne. Men Anders erkender, at han selv var bedst til tømrerarbejdet, men for dårlig til at sælge, administrere, koordinere og organisere på tværs, og at det derfor var svært at uddelegere opgaver. Han havde hjælp til regnskab og resten af papirarbejdet. Men det voldte problemer med salgsarbejde, skrivning af de rigtige tilbud og opfølgning på tilbud.

Det mest positive ved at være selvstændig?

Det mest positive for Anders var, at der trods alt var frihed som selvstændig.
”Jeg klamrede mig til, at jeg havde min frihed som selvstændig,” smiler Anders Mølgaard.

Det mest negative ved at være selvstændig?

”Faktisk er det først, efter virksomheden er lukket, jeg er blevet klar over, hvor meget det har fyldt i min hverdag. Det har fyldt i mit hoved, og arbejdsmængden har været voldsom,” siger Anders Mølgaard.

De vigtigste egenskaber for en iværksætter?

Det var Anders’ oplevelse, at det var svært at strukturere sin arbejdstid. Han følger op med et godt råd til andre: ”Man skal have drive og gåpåmod. Og så skal man kunne organisere sin tid, så man når at ordne de ting, man sætter sig for og har tid til også at holde fri.”

Konkursen

Anders følte sig meget på gyngende grund i forbindelse med konkursen, men fortæller, at det i hans øjne faktisk var første gang, Væksthuset i Aarhus rigtigt trådte i karakter.

”Væksthuset gav god rådgivning omkring lukning og konkurs. De skitserede hele rækkefølgen i processen og gav mig kontakt til to navngivne personer hos et advokatfirma,” fortæller Anders.

Men i modsætning til hvad Anders havde forventet, fik han ikke hjælp hos sin faglige organisation. Det kom bag på ham, at de ikke kunne hjælpe med selve konkursen, men først når han skulle gøre brug af sin a-kasse. Han fortæller videre: ”Det er grotesk svært at lukke en virksomhed. Ikke engang min revisor kunne gennemskue det. Det koster 30.000 at indgive egenbegæring om konkurs, så jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre”.

Efter konkursen er Anders glad for sin beslutning om at ”trække stikket ud” i stedet for at kæmpe videre. Han har lært af oplevelsen og er ikke ked af at have forsøgt, ligesom han heller ikke afviser at ville starte egen virksomhed igen på et senere tidspunkt. Men nu og her vil han ”bare” gerne have et almindeligt job som tømrer og lade lidt ro falde over sig selv og sin familie.


Anders har siden interviewet startet selvstændig tømrervirksomhed igen, og du kan læse mere om ham her: ØkoTømrer.dk
“Jeg kunne godt have brugt en, der tog mig i hånden og hjalp med at få et momsnummer, kontakte banken osv. Eller bare en form for drejebog. Det kunne jeg godt have brugt, da jeg startede som selvstændig.”
Anders Mølgaard
Indehaver af ØkoTømren.dk
- citat fra interview
Anders Mølgaard er interviewet til Iværksætterhåndbogen

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook

Iværksætterhåndbogen på Facebook

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook, hvor du finder spændende artikler og opslag om iværksætteri.
Se Iværksætterhåndbogens Facebook side >