Andreas Dalbøge
Andreas var vores yngste interviewperson, da vi interviewede ham i 2014 til førsteudgaven af Iværksætterhåndbogen. Han er født i 1993 og startede sin virksomhed året efter at have afsluttet HHX. Han drev virksomheden Hjælp til Festen sideløbende med sit faste job.
I Hjælp til Festen tilbyder Andreas at lave lækker, inspirerende mad og hjælpe med alt tænkeligt til fester i fortrinsvis private hjem.
Andreas har desuden i forbindelse med nytår 2013 haft ansvaret for Restaurant Dauphines nytårsmenu ud af huset. Det var et helt nyt projekt for restauranten, så Andreas skulle sparke det i gang fra bunden. Han har ejerskab til halvdelen af dette nye tiltag, der havde stor succes og affødte kommentarer som: ”Min kone og jeg har gennem ni år benyttet os af forskellige Aarhus-restauranters nytårsmenu-tilbud. Vi vil gerne melde tilbage til jer og sige – at jeres nytårsmenu 2013 var den suverænt bedste madoplevelse, vi har prøvet” og: ”Maden var meget velsmagende med mange smagsoplevelser. Det var let at varme og anrette, og det så elegant ud. Dejligt at kunne se maden på nettet. Vi køber meget gerne nytårsmenu hos jer igen.”
Ejerform i Hjælp til Festen
Andreas har valgt at drive Hjælp til Festen som personligt ejet virksomhed, men har planer om at ændre dette til anpartsselskab inden for en overskuelig fremtid. Han valgte denne virksomhedsform for at undgå at skulle investere. Lige nu driver han virksomheden helt uden gæld og uden at have optaget lån.
”Jeg er selv ansat – og arbejder alt inklusive 57-60 timer om ugen. Det skal jeg væk fra, så snart jeg har nok at se til selv. Jeg er ikke bange for at tage nogle år og skære langsomt ned, så jeg kan koncentrere mig om min virksomhed og stille og roligt blive 100 % selvstændig.” fortæller Andreas Dalbøge.
Selvstændige forældre?
”Ja,” fortæller Andreas: Min mor (
Tina Dalbøge red.) er også selvstændig, og vi har da talt om, hvad det indebærer.”
Men hun er ikke den eneste i Andreas’ familie, hvor begge forældre, samt onkler, fætre og bedsteforældre også har haft eller har selvstændig virksomhed.
Andreas fortæller: ”Jeg har naturligvis talt meget med min mor om det, men det har aldrig været sådan, at der ikke var andre muligheder. Jeg har bare været meget interesseret i, hvad de lavede, og hvordan det hele hang sammen og fungerede. Derfor har det ofte været på dagsordenen.”
Hvorfor blev du selvstændig, Andreas?
”Jeg har vist bare aldrig rigtigt haft en plan B, tror jeg”, fortæller Andreas og fortsætter: Jeg har altid ønsket mig at have noget selv og så at sige være herre i eget hus, så jeg selv kunne bestemme. Jeg var i Australien lige efter HHX, og det var hele tiden meningen, at jeg skulle starte noget selv, når jeg kom hjem.”
Andreas er drevet af lysten til at sætte noget i gang og se det vokse, og han er meget bevidst om, at det kræver en indsats. Men: ”Det er ikke noget problem for mig at skulle arbejde meget. Jeg har altid godt kunnet lide at arbejde. Det har aldrig været en straf.” smiler han.
Andreas mener dog selv, det var godt med det halve år i Australien, fordi det gav ham ro til at tænke tingene godt igennem, før han gik i gang. Men han lever og ånder for sin nye virksomhed. ”Jeg er totalt inspireret af mad og tænker på mad 24/7. Har bare altid været interesseret i mad. Jeg er ikke uddannet kok, men har arbejdet i branchen i 6-8 år og har stille og roligt kæmpet mig op,” fortæller Andreas Dalbøge.
Følte du, der var forhindringer - eller vanskeligheder i det hele taget?
”Jeg ville godt have haft mere viden om det regnskabstekniske i forhold til fordele og ulemper omkring forskellige virksomhedsformer. Alle de juridiske konsekvenser. Men mest af alt, hvad der kræves for at oprette ApS. Hvor meget mere det koster. Nogle meget konkrete ting i virkeligheden,” fortæller Andreas og fortsætter: ”For eksempel hvor meget det koster ud over etableringen.”
Men for Andreas var den største forhindring paradoksalt nok, at han havde så travlt, at han næsten ikke kunne holde ud at vente på at komme i gang! Og så er han kritisk over sin uddannelse fra HHX på trods af, at han gik på iværksætterlinjen. Han uddyber dette: ”Jeg har jo lært rigtigt mange ting, men da jeg så først startede selv, opdagede jeg, at jeg slet ikke har lært noget som helst!”, smiler han.
”Jeg har lært at debitere og kreditere, men på mange måder meget langt fra virkeligheden. Vi har også arbejdet med fiktive virksomheder, og jeg kom langt i Young Enterprise-konkurrencer. Men vi kom aldrig rigtigt videre end til idéstadiet, eller sådan fra idé til prototype,” fortæller Andreas, der hellere ville have lært helt konkrete ting som eksempelvis, hvordan man ansætter personale og udbetaler en løn.
”Jeg ved godt, tingene ændrer sig hele tiden, og det gør det svært at undervise i sådan noget. Men man kunne jo godt tage fat i virkeligheden, så vi som elever fik et billede af, hvordan det kan foregå,” siger Andreas og fortsætter: ”Det virker jo lidt dumt efter en HHX, at jeg alligevel ikke har lært helt basale ting som for eksempel, hvordan man rent praktisk indbetaler skat eller udregner de faktisk omkostninger ved en timeløn på f.eks. 120 kr./timen!”
Hvad ved du i dag, som du gerne ville have vidst, før du startede?
”Der er mange ting, jeg kunne have tænkt mig at vide omkring regnskab, skat og lønninger”, siger Andreas og fortsætter: ”Det er i virkeligheden nok svært at lære disse ting på forhånd, og jeg ville under alle omstændigheder bare starte. Bare komme ud over stepperne. Man lærer også af sine fejl, og man lærer kun rigtigt ved at prøve det selv.”
Den største positive overraskelse for dig?
For Andreas er det største, at det er så sjovt at have sit eget.
”Den største overraskelse var nok, hvor let det var at få et CVR-nummer og gå i gang. Men også, hvor stort et kick jeg faktisk får ud af det her. Jeg lægger mange timer i min virksomhed, og det er, fordi jeg synes, det er både sjovt og fedt!" siger Andreas
”Man skal dog være indstillet på at lægge mange arbejdstimer i sit projekt - også uden nødvendigvis at få det store økonomiske resultat. Jeg tror, mange bliver overraskede over, hvor svært det er at tjene penge i de første år,” fortsætter Andreas, der har valgt slet ikke at tage penge ud af virksomheden til sig selv. Alt overskud investeres i forbedringer.
Gode råd!
Andreas har på mange måder stor ballast med, fordi han stammer fra en familie af iværksættere og selvstændige. Han forstår godt, at andre kan være tøvende over for at starte selv, men mener også, man skal passe på, at man ikke bremser sig selv ved at være alt for forsigtig.
”Mange kommer ikke i gang, fordi de skal undersøge alting. Men jeg tror ikke på, at man kan lære alt eller vide alt fra starten. Man skal ikke være bange for at begå fejl, selvom man på den anden side naturligvis også skal være sikker i det, man laver. Man skal tro på det! siger Andreas og fortsætter: ”Jeg vidste, jeg kunne levere varen. Jeg vidste, at denne type virksomhed kræver både mange timer og hårdt arbejde, men jeg stolede på, at jeg havde den fornødne viden.”
Man skal ikke være bange for at give!
”Man skal ikke være bange for at lære af andre og måske endda knokle uden at få meget i løn,” siger Andreas og uddyber: ”Jeg har arbejdet gratis for folk, som jeg har lært rigtigt meget af. Så jeg har givet min tid og min arbejdskraft til gengæld for viden og erfaring. Det er ekstremt værdifuldt.”
”Man får det svært som selvstændig, hvis man ser sit projekt som et arbejde. Det skal være sådan, at man har lyst, når man vågner om morgenen og går i gang. Jeg kigger sjældent på mit ur i løbet af dagen - i hvert fald ikke for at regne ud, hvornår jeg har fri,” smiler Andreas.
Siden vi interviewede Andreas, har han solgt sin virksomhed Hjælp til Festen og arbejder nu på nye ideer. Vi venter spændt på at høre mere ...