Birgit Kjær

KJÆRDESIGN


KJÆRDESIGN er stiftet af Birgit Kjær i 2009. Birgit er uddannet tekstilformgiver fra Designskolen i Kolding og har studeret til indretningsarkitekt på fjernstudie. I sin virksomhed arbejder hun med indretning af såvel private hjem som virksomheder.

Før hun blev selvstændig, arbejdede Birgit som tekstildesigner i 16 år fordelt på to forskellige virksomheder. Hun designede trykte stoffer til beklædning og boligudstyr til virksomheder i både Danmark og Norge. Men interessen for indretning fik hende til sideløbende at uddanne sig til indretningsarkitekt.

Ingen selvstændige i familien

Birgits forældre var ikke selvstændige, og hun valgte at drive sin virksomhed som personligt ejet efter ekstern rådgivning. Hun er et godt eksempel på den type iværksætter, der har skabt sig et selvstændigt arbejdsliv og tjener sin egen løn, men som ikke er interesseret i at få ansatte og vækste.

Birgit var heller ikke specielt fokuseret i retning af at stifte virksomhed, men hun havde svært ved at finde ansættelse som indretningsarkitekt, og efter et tilfældigt møde med en selvstændig indretningsarkitekt blev hun inspireret til at starte for sig selv. ”Når der ikke var et job at finde, måtte jeg starte selv! Jeg skulle jo bare tjene det samme som dagpengesatsen – i hvert fald i starten!”

De første fem år som selvstændig havde Birgit arbejde ved siden af som afløser på et plejehjem, men hun var ikke tilfreds med arbejdslivet og begyndte at få stresssymptomer. ”Jeg blev klar over, at jeg var nødt til at finde modet og gå all-in på min virksomhed, så jeg sagde jobbet som afløser op.”

Opbakning fra familie og venner

Familie og venner har hele tiden bakket op og været positive, og Birgit er taknemmelig for opbakningen, ikke mindst fra hendes mand, der har støttet hende hele vejen. Men det var svært at springe ud om selvstændig, velvidende, at det måske ikke ville være muligt at få dagpenge, hvis virksomheden ikke kunne tjene nok til hendes løn og måtte lukkes. Det var faktisk hendes største usikkerhed ved at starte. Tanken om, at hun ikke kunne få dagpenge.

Det har naturligvis også været en udfordring at finde kunder nok til at tjene en rimelig løn. I dag er Birgits virksomhed dog godt i gang, og hun er glad for sit valg. Hun er ikke bange for at anbefale andre at gå samme vej, hvis de virkelig brænder for deres fag og har den nødvendige opbakning. ”Man skal sætte sig ned med sin partner og tale økonomien igennem. Kan vi leve for en enkelt løn? For det er jo ikke sikkert, man tjener så meget i starten.”

Og Birgit indrømmer også, at hvis hun havde vidst, hvor stort et arbejde der lå i at få nye kunder, skabe opmærksomhed om sin virksomhed, lave regnskaber og vedligeholde hjemmeside m.m., så var hun måske blevet afskrækket fra at starte. ”Men det vidste jeg heldigvis ikke …!”

Birgit elsker sit frie liv som selvstændighed og muligheden for selv at kunne bestemme og tilrettelægge sit arbejdsliv. Hun kan dog godt savne kollegaer indimellem og er derfor med i netværk for at få sparring.

De vigtigste egenskaber for en iværksætter ifølge Birgit Kjær

”Man skal brænde for sit fag og virkelig tro på, at man kan gøre en forskel. Man skal også være ihærdig og arbejdsom og have en vis portion stædighed, samtidig med at man er åben over for forslag fra andre og nye ideer.”

At kunne tjene sin egen løn og være glad for at gå på arbejde er vel nok?

Birgit har ingen ønsker om at få endnu en virksomhed eller at skabe yderligere vækst og få ansatte i KJÆRDESIGN. At være iværksætter betyder ikke kun, at man skal tjene mange penge og have en fremadstormende virksomhed med mange medarbejdere. Det at kunne tjene sin egen løn og være glad for at gå på arbejde er vel nok? Jeg synes i hvert fald, det er fantastisk!”

”Alle kan starte virksomhed, hvis blot de er ihærdige nok og kan deres fag. Man behøver ikke have rundsave på albuerne. Men man skal være sikker på at have opbakning fra sin partner.”

Læs mere om Birgit og se nogle af hendes flotte indretningsløsninger på birgitkjaer.dk
Birgit Kjær, KJÆRDESIGN, er interviewet til Iværksætterhåndbogen

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook

Iværksætterhåndbogen på Facebook

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook, hvor du finder spændende artikler og opslag om iværksætteri.
Se Iværksætterhåndbogens Facebook side >