Birgit Nielsen

Vi interviewede Birgit i 2014 i forbindelse med første udgave af Iværksætterhåndbogen.

Birgit Nielsen stiftede Bed & Breakfast Kronhjorten i 2010, og virksomheden var personligt ejet.

Hvorfor blev du selvstændig?

Birgit Nielsen købte nabohuset sammen med sin mand, fordi der ellers var tale om at rive det ned og bygge noget helt nyt, og det var synd, syntes de. ”Men det var også en gammel drøm hos mig. Vi har venner, der havde gjort det tidligere, så det var ikke så fremmed,” fortæller Birgit Nielsen.

”Jeg kan godt lide at være mig selv og selv bestemme uden at skulle diskutere med andre omkring tingene. Havde også en drøm om at kunne holde ferie og fri, når jeg havde lyst, men det har så vist sig at være vanskeligt,” siger Birgit. ”Jeg konkurrerer meget med mig selv om at gøre det bedre år for år, så derfor holder jeg altså meget lidt fri eller ferie,” smiler hun.

Birgit havde også noget bøvl med lokalplanen og den slags, da hun startede, og ville gerne have vidst noget mere konkret, hvad man gør, når man starter B&B. Selve virksomhedsformen havde hun udmærket styr på, men reglerne omkring B&B ville hun gerne have haft mere viden om på forhånd.

”Vi gik jo sådan set bare i gang med at renovere og indrette huset, men da vi så ville starte, viste det sig, at der var mange regler, vi lige skulle tage hensyn til. Vi fik god hjælp hos Aarhus Kommune bl.a. i forhold til overholdelse af lokalplanen,” fortæller Birgit og fortsætter: ”Men det er noget, man skal være opmærksom på, hvis man vil starte. Vi ville godt have vidst mere på forhånd.”

Hvad så du som den største forhindring, før du startede?

Birgit har haft nogle udfordringer omkring helt konkrete ting som eksempelvis at få lavet en god hjemmeside, få markedsført og fortalt om sin B&B, samt mere regnskabsmæssige ting som moms og aflæggelse af regnskab.

”Der viste sig, som før nævnt, også nogle udfordringer, da vi var klar til at åbne. Og det skyldtes jo, at jeg ikke havde undersøgt reglerne godt nok. For eksempel vidste jeg ikke, at man selv skal bebo 60 % af huset for at måtte lave et B&B,” fortæller Birgit.

Men Birgit gjorde selv et stort benarbejde blandt naboerne med at informere om sin idé og desuden også ved at love, at der naturligvis ville blive taget hensyn til naboerne. Det resulterede i, at hun fik tilladelse fra kommunen til at drive sit B&B i en femårs periode, hvorefter der skal søges om tilladelse igen. Og hun må ikke have mere end otte gæster ad gangen i huset.

Hvad har overrasket dig efterfølgende?

”Mærkeligt nok er det sådan nogle ting, som hvordan jeg skal opføre mig i forhold til gæsterne,” smiler Birgit og fortsætter: ”Jeg har fundet ud af, at det er meget, meget vigtigt at have helt faste regler for ”opførsel” blandt mine gæster. Fordi det er et stort hus med god plads, tror nogle gæster, at de må invitere folk på besøg. Så derfor har jeg været nødt til at lave regler for den slags. Jeg må jo kun have otte gæster ad gangen.”

Hvad kunne du tænke dig at have vidst, før du startede?

”At jeg skulle arbejde så meget, som jeg er nødt til,” smiler Birgit. ”Jeg har faktisk også svært ved at stoppe mig selv, fordi der er gået sport i at øge belægningen år for år.”

Men Birgit har også opdaget, at det er en udfordring at skulle håndtere så mange forskellige mennesker med vidt forskellige forventninger og krav. Og så har hun fundet ud af, at det er meget vigtigt at sørge for at holde den private del adskilt fra den offentlige. Det skyldes, at hendes B&B ligger lige ved siden af privatboligen.

”Jeg ville også have gjort meget mere ud af at få undersøgt alle reglerne omkring opstart af B&B,” fortæller Birgit og fortsætter: ”Desuden ville jeg nok også have gjort mere ud af at få lavet budget og forretningsplan. Det tog mig meget lang tid at finde ud af reglerne og få gang i virksomheden”.

Den største negative overraskelse?

”Jeg arbejder altid og har aldrig fri!” svarer Birgit. ”Selvom jeg lukker ned nogle dage, så har jeg alligevel ikke fri. For der er altid mails, der skal besvares eller kunder, der ringer.”
Birgit vurderer selv, at hun arbejder mere end 40 timer ugentligt - måske helt op til 50 timer indimellem. Men hun anerkender, at en del af forklaringen er hendes meget høje kvalitetskrav. Udover det rent praktiske arbejde i huset laver hun også selv al bogføring og momsregnskab.

Det mest positive?

”Det er helt sikkert mødet med de mange søde, forskellige og taknemmelige gæster, der er glade for at være her,” siger Birgit.

Hvad ser du som de vigtigste egenskaber for en iværksætter?

Det vigtigste for en iværksætter er, efter Birgit Nielsens mening, at man skal holde af det, man laver.
”Man skal ikke tænke på timelønnen, men betragte det som både en hobby og et job”, siger Birgit Nielsen og fortsætter: ”Det skal virkeligt komme fra hjertet, og man skal kunne glæde sig over de små fremskridt og ikke miste modet, selvom det kan være hårdt i starten. Ja, og så skal man sikre sig, at familien også forstår, at det kræver meget arbejde at være selvstændig!”


Birgit Nielsen driver ikke længere Bed & Breakfast Kronhjorten.
“Man skal ikke tænke på timelønnen, men betragte det som både en hobby og et job. Det skal virkeligt komme fra hjertet, og man skal kunne glæde sig over de små fremskridt og ikke miste modet, selvom det kan være hårdt i starten. Ja, og så skal man sikre sig, at familien også forstår, at det kræver meget arbejde at være selvstændig!”
Birgit Nielsen
Tidl. indehaver af Bed & Breakfast Kronhjorten
- citat fra interview
Birgit Nielsen

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook

Iværksætterhåndbogen på Facebook

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook, hvor du finder spændende artikler og opslag om iværksætteri.
Se Iværksætterhåndbogens Facebook side >