Jesper Kjeldsen
Virksomheden
Postevand ApS er stiftet af Jesper Krogh Strange Kjeldsen og Andreas Halsteen Lemche i 2013, oprindeligt som deres afgangsprojekt på Kaospiloterne i Aarhus. Virksomheden sælger dansk postevand i miljøvenligt karton, og ejes i dag af fem forskellige igennem et holdingselskab. Fire personer arbejder i dag i virksomheden (inklusive stifterne). Vi har interviewet Jesper og vil gerne dele hans historie.
Jesper er gift og har en lille søn. Hans forældre var ikke selvstændige oprindeligt, men hans far blev selvstændig, efter Jesper var flyttet hjemmefra, og ejer i dag en sportsforretning. Jespers mor er anæstesisygeplejerske, og der blev ikke talt om selvstændig virksomhed i hjemmet.
Virksomhedsform
Jesper valgte løsningen med holdingselskab for at fjerne risikoen fra sin privatøkonomi. Han søgte rådgivning hos sin revisor og vil enhver tid anbefale, at man søger professionel hjælp og rådgivning, medmindre man virkelig har styr på tingene selv. Før de stiftede virksomhed sammen, lavede Jesper og hans partner en ejeraftale.
Ideen
”Vi lavede Postevand som vores afgangsprojekt på Kaospiloterne og havde researchet på mange forskellige ting. Men vi manglede enten en god forretningsmodel eller kunder, eller vi manglede slet og ret passion for projekterne.”
”Postevand kom vi egentlig i gang med, fordi vi blev opmærksomme på kildevandindustrien i USA, vi så dokumentaren ”Tapped”, og så begyndte vi at dykke ned i det. Vi fandt ud af alt det der med plastikforurening, og hvordan vandindustrien er fyldt af fup og fiduser. I bund og grund finder man bare en vandboring, navngiver den efter sit firma og kalder det kildevand. Man bilder folk ind, at noget er bedre end andre. Det er alt det her med at gøre det til en reklamegenstand med firmalogo på vandflasker og præsentere det som ”et treat”. Mængden af bullshit i den branche var larmende, da vi begyndte at grave i det. Så vi fik lyst til at lave noget, der var radikalt anderledes og pegede væk fra den branche.”
Vi vil være med til at ændre noget
Det er vigtigt for Jesper og hans partnere i virksomheden at ændre på vores holdning til flaskevand og postevand.
”Vi tror ikke på traditionel markedsføring, vi tror ikke på værdierne i det. Marketing handler jo i bund og grund også bare om at få folk til at købe mere. De taler ned til os i de der reklamer, ’du bliver ikke lykkeligere, hvis ikke du køber det her produkt’, og sådan havde vi ikke lyst til at være.”
”Vi vil gerne fortælle historien om det gode, danske grundvand og opfordre til, at man skal drikke vand fra hanen, når man har mulighed for det. Der er ikke mange penge i virksomheden nu og her, men det var heller ikke grunden til at lave det her projekt. Vi ville være med til at ændre noget. Vi har været med til at starte en samtale og gøre folk opmærksom på det problem. Folk træffer et andet valg. Enten køber de vores, eller de bliver bedre til at huske vandflasken.”
Nej til pesticider
Karen Marie Ørsted – også kendt som Mø – er for nylig indtrådt i ejerkredsen og bestyrelsen, og efter hendes indtrædelse har Postevand sat endnu mere fokus på beskyttelse af vores grundvand og har i samarbejde med hende udviklet en T-shirt og en patch med budskabet ”Nej til pesticider i grundvandet”. Hver gang der sælges en T-shirt eller en patch, planter de et træ i Danmark.
Samme gælder for salg af vand, hvor der for hver 100 solgte kartoner vand også plantes et træ i Danmark.
Styr på forretningsmodellen
Man skal ikke tro, at der er mindre styr på forretningsmodel og rutiner, fordi det er en såkaldt ”grøn virksomhed.”
”Grønne forretninger og sociale foretagender skal også have styr på forretningsmodeller på et kommercielt marked, ellers er man der ikke om kort tid.”
Jesper fortæller, at han og hans medstifter var usikre på, om der var klangbund for projektet. De testede det lidt og investerede i 500 kartoner med postevand.
”Det er de eneste penge, vi nogensinde har investeret i det. Vi havde en filosofi om, at vi ikke ville have en kassekredit, vi ville ikke låne penge, og vi ville ikke have investorer … på det tidspunkt.”
Siden har virksomheden fået investorer ind, men ellers har den bygget på købmandskab, og dermed har væksten været langsommere.
”I jeres bog skriver I jo også, at man ikke behøver at have begge hænder og familie og venners hænder på kogepladen, sove på en vindomblæst luftmadras og hutle sig igennem for at få en latterlig lille investering.”
Iværksætter ved et tilfælde
”Det er en pointe, det er værd at nævne, at vi blev iværksættere ved et tilfælde. Det er jo ikke sikkert, at man skal være iværksætter. Hvis man møder unge studerende på CBS, så vil de gerne være iværksættere og lave en app, men hvorfor vil de det? Jeg ville også gerne have en start-up, men det er jo ikke lige meget, hvad man laver. Der er ingen grund til at opfinde flere lortedimser, dem har vi nok af. Jeg mener helt oprigtigt, at hvis man ikke kan sige, at man på en eller anden måde bidrager til at gøre verden bedre, så er det ikke legitimt at gå i gang. Man kan jo starte med at kigge på FN’s verdensmål.”
”Der har ingen værdi, hvis man bare skaber endnu et behov. Derfor ville vi gerne lave en holdningsændring, og man køber kun vores produkt, hvis man er i en situation, hvor man ikke kan få vand fra hanen. Faktisk har vi også lavet en app!!! Men det er en app med et kort, der viser, hvor man kan få gratis postevand. Butikker kan tilmelde sig, så folk kan komme ind og få gratis vand hos dem. Vi ønsker at holde fast i vores værdier!”
Familie og venner
Jesper beslutning om at blive selvstændig blev støttet af familie og venner.
“Jeg kan huske, jeg gik en tur med min far og fortalte ham, at jeg ville sige farvel til et vellønnet job i mediebranchen med stabile karrieremuligheder. Han svarede, at han syntes virkelig, det var en god idé.”
“Jeg har været støttet af min familie i det her, og jeg har også følt, altså, jeg har ikke mødt et eneste menneske på tomandshånd, som måske var lidt skeptisk på forhånd, og som jeg ikke har kunnet forklare hvorfor og få til at forstå.”
Den største forhindring før start?
For Jesper var den største forhindring eller udfordring at få økonomien til at hænge sammen.
“Jeg var rimeligt etableret i parforhold, vi boede i lejlighed, og jeg er nok sådan anlagt, at jeg gerne vil have styr på finanserne. Derfor har jeg ernæret mig ved at lave andre ting, workshops, foredrag etc., det har vi alle gjort i virksomheden.”
“Vi har villet trygt fra start – ikke hurtigt fra start.”
Det er jo kun et arbejde!
Jesper pointerer igen, at man ikke behøver at satse alting, fordi man vil være selvstændig.
”Man skal huske, at det er kun et arbejde, og selvom jeg brænder for det, vil jeg også have et fornuftig liv ved siden af. Jeg har et stort personligt engagement og er fuldt dedikeret, men jeg er også fuldt dedikeret til resten af mit liv.”
”Vi har været i gang i 6 år og har fået løn i 2½, man kan ikke leve for 0 kroner, det kan man ikke, så der må man enten have en stor opsparing eller tjene penge andre steder. De mennesker, der siger, at de har arbejdet uden løn fra deres start-up i 10 år, de har fået løn/penge et andet sted fra.”
Bestyrelse eller et advisory board
Jesper giver det råd til andre iværksættere, at i stedet for at lade sig imponere over, at nogen f.eks. tilbyder at gå med i en bestyrelse, så skal man også kræve noget til gengæld.
”Det er så dejligt, hvis nogen vil komme med viden, og derfor kan man godt blive smigret og lade folk gå med. Men vi har aldrig ladet nogen komme med udelukkende på viden, de har alle givet en eller anden form for økonomisk tilkendegivelse. Det handler også om engagement fra deres side.”
Hvad har været den største udfordring?
”Der er da tusind ting, jeg ville have gjort anderledes i dag. Men jeg vil sige, at man skal altså vide noget om sin værdikæde, sin produktion og logistikken i det hele.”
”Betalingsfrister har været en stor udfordring, og de store virksomheder næsten mobber en med f.eks. med at kræve 90 dages betalingsfrist. Så skal man som nystartet virksomhed have en masse penge ude at svæve. Det ville jeg gerne have vidst mere om fra starten, så jeg bedre havde kunnet stå fast. I det hele taget har det meget handlet om terms & conditions, om lavpraktikaliteter, der har været mere udfordrende en forventet.”
Hvad med love og regler?
”Man er nødt til at investere tid i at sætte sig ind i sådanne ting. Man skal turde være ’dum’ og stille en masse spørgsmål, det er ikke over for Fødevarestyrelsen, man skal forsøge at have facade og være smart. Men det er min erfaring med offentlige myndigheder, at når man kommer med et ønske om at gøre tingene rigtigt og efter bogen, så hjælper de gerne.”
Livet som selvstændig
”Livet som selvstændig er fedt, men jeg vil ikke afvise at tage ansættelse på et tidspunkt igen. Postevand er et politisk projekt, og lige nu overvejer jeg f.eks. at stille op til byrådet i Aarhus.”
”Det er jo også hårdt at være selvstændig, og mange har et helt forkert billede af, hvad det vil sige. Det her er altså folk, der arbejder benhårdt for meget lav løn. Men jeg synes, det er fedt, at vi er med til at gøre en forskel. Det er alle iværksættere med til at ændre synet på, hvad et arbejdsliv kan være. Alle taler om iværksættere og iværksætteri, også politikerne, men iværksættere er den moderne arbejderklasse – uden rettigheder og med lav løn. Det kunne jeg også godt tænke mig at gøre noget ved.”
”Det driver mig at gøre en forskel. Alt, hvad jeg laver er politisk funderet, og jeg tror, det er den moderne måde at drive virksomhed på, ’conscious capitalism’ kalder man det jo, det vinder mere og mere frem, og der har vi været fra starten, også selvom det ikke har været en bevidst handling”
Hvad er det vigtigste råd til eventuelle iværksættere?
”Skal jeg overhovedet være iværksætter? Hvad kan jeg bidrage med? Jeg synes, det er vigtigt, at man gør en forskel. Hvis man kan gøre en forskel et andet sted, så skal man nok ikke være iværksætter.”
”Men hvis man starter, skal man gå hurtigt videre til at få tingene prøvet af og holde research- og testfasen relativt kort. Man skal sørge for at få hurtig feedback og afklare, hvordan udsigterne er i en kommerciel verden.”
”Har man overskud og drive til det? Har man lyst til at netværke f.eks.? Man behøver ikke være udadvendt og storsmilende, og selv anser jeg mig for at være ret introvert i netværkssammenhænge. Man kan sagtens være introvert og drive virksomhed, men har man så lyst til at bevæge sig ud i det usikre? Man skal tro på sig selv, og den tro kan godt smuldre. Det skal man være klar til. Den diskussion med sig selv om retningen i livet …”
Læs mere om
Postevand