Ole Thorø Lauridsen

Vi interviewede Ole i 2014 i til den første udgave af Iværksætterhåndbogen.

Ole Thorø Lauridsen startede virksomheden OT Lauridsen i 2008 som et anpartsselskab, hvor han er den eneste ejer. Valget af virksomhedsform skyldtes et ønske om at adskille privatøkonomi og virksomhedsøkonomi.

OT Lauridsen er totalleverandører af kundespecifikke og specialtilpassede produkter og inventarløsninger i træ, alu, glas og stål. Alle opgaver udføres på eget værksted, der rummer professionelt snedkeri, smedeværksted og en lak-/maleafdeling.

Sammen med sin kone, Annemette Lauridsen, driver han desuden OT Sport, som har specialiseret sig i levering af inventar til kantiner i sportshaller, idrætscentre mv.

Der er otte ansatte i virksomheden, der godt kunne bruge flere medarbejdere, men Ole oplever, at det er svært at finde de rigtigt dygtige håndværkere, der kræves til arbejdet.

Oles forældre var også selvstændige og drev en fabrik med produktion af stålspær og 130 ansatte. Han fortæller, at der ikke som sådan blev talt om at drive selvstændig virksomhed i hjemmet, men at det var en helt naturlig del af hverdagen.

Drevet af lyst

Ole startede virksomhed i en forholdsvis sen alder. ”Hvis jeg ikke havde haft lysten, så havde jeg ikke gjort det, selvom jeg blev opfordret til det, da lokalerne her blev ledige. Men jeg synes, det er fint, at jeg ikke startede som 25-årig. Det er godt med noget livserfaring, og det var også fint, at børnene var ældre. Da muligheden åbnede sig, gik jeg i gang,” fortæller Ole.

Ole var ikke så nervøs for at starte egen virksomhed og tænker, det nok har noget at gøre med, at han var vant til at se sine forældre i den rolle.

”Jeg tror, at det med at være selvstændig ikke lå så fjernt for mig. Jeg har i min barndom hørt meget snak om virksomheden ved køkkenbordet og kunne følge med i virksomheden på nærmeste hold, og har fået en erfaring og viden med fra den tid. Og så havde jeg jo også min far, som jeg kunne spørge til råds,” forklarer Ole og fortsætter: ”Jeg tror, det ligger lidt i generne. Hvis man ikke vil være selvstændig, så kan det være, fordi man ikke tør og ikke har det rigtige gåpåmod. Man kan ikke tvinge folk ud i det, hvis det ikke ligger i generne.”

Opfordret til at starte af kunder

Ole startede, da muligheden opstod. ”Jeg havde været arbejdstager i tyve år, og når man er ansat, går man vel altid og tænker, at hvis det havde været ens eget, ville man have gjort sådan og sådan. Og så var der nogle kunder, der spurgte, om jeg ikke havde lyst til at starte for mig selv”, fortæller Ole.

Ole fik mulighed for at leje sig ind i virksomhedens nuværende lokaler. Og han var også klar over, at hvis det skulle være, skulle det være nu. Han var driftsleder på en lignende fabrik, der havde en tredjedel af omsætningen på inventar og resten på komponenter til køkkenindustri. Ole var ansvarlig for inventarafdelingen.

”Jeg gik og havde mange tanker, idéer og visioner, som jeg gerne ville have ført ud i livet dengang,” fortæller Ole.

Udfordringer og forhindringer

Som mange andre iværksættere var også Ole mest usikker i forhold til økonomien, før han startede. Han og hans kone, der nu også arbejder i virksomheden, talte meget sammen om, hvad de skulle gøre, hvis det gik galt.

”Det handler jo om at sikre sig, så man kan slippe så billigt som muligt. Den økonomiske risiko kan man ikke komme udenom,” siger Ole og fortsætter: ”Økonomien er nok den største udfordring, for rent fagligt, der kan folk bare komme an!”

Ole fortæller også, at man skal forvente at bruge meget tid på at arbejde. ”Jeg arbejder omkring 10-12 timer hver dag. Man bliver nødt til at sige nej til mange ting privat, når man siger ja til noget på arbejde. Det handler om børn, familie og venner.”

”Men det sværeste er faktisk at finde den rigtige, velkvalificerede arbejdskraft. De rigtigt dygtige håndværkere har masser af arbejde i forvejen, og det er også svært at finde nogen, der måske vil flytte efter jobbet,” fortæller Ole.

Positive og negative overraskelser

Ole føler egentlig ikke, at noget er kommet bag på ham. Men han påpeger igen, at det er vigtigt at have styr på økonomien.

”Jeg gør ikke det her for at blive rig. I virksomhedsregi vil jeg gerne huskes for at være ærlig og en munter person, der var dygtig til sit fag! Det er den faglige stolthed, der driver mig,” fortæller Ole og fortsætter: ”Jeg er mere håndværker end økonom. Det, der driver mig, er at hjælpe folk til at omsætte deres drømme til virkelighed.”

Ole har også været meget opmærksom på, at hans kone, Annemette, også er en aktiv del af virksomheden og kører sine egne ansvarsområder.

”Mine forældres firma var min far. Og som hustru kunne man måske føle sig lidt til besvær og uden for indflydelse. Sådan ville jeg ikke have det, og jeg vidste også, at hvis det her skulle kunne lade sig gøre, skulle Annemette have egne opgaver og eget ansvar. Hun kompletterer mig helt fantastisk,” fortæller Ole.

Efterhånden som firmaet vokser, kan Ole ikke bare lave det samme som før. Indimellem må han og Annemette overveje, hvad han kan give fra sig. Og om de kan ansætte personale til at klare nogle af hans opgaver. Men Ole erkender, at han ikke kan forvente det samme engagement af sine ansatte som af sig selv.

”Hvis de havde lige så meget engagement, ville de jo starte selv!” smiler han.

Noget du ville gøre anderledes, hvis du skulle starte i dag?

”Nej, der er ikke noget”, siger Ole med overbevisning og fortsætter: ”Jeg har jo livserfaring og har benyttet mig af forskellige tilbud. Blandt andet har jeg været på kursus gennem Væksthus Midtjylland igennem halvandet år, hvor jeg fik gode værktøjer med mig. Det har været meget positivt.”

Ole påpeger, at det vigtigste er at være bevidst om at holde omkostningerne nede og ikke købe mere, end der virkelig skal bruges. Og så skal man holde hovedet koldt, også selvom der måske mangler nogle opgaver i en periode.

”Man skal ikke acceptere hvad som helst, men også samtidig være bevidst om ikke at lukke døre, uanset hvor træt man kan være af en kunde eller en situation,” siger Ole. ”Jeg har da haft nogle kunder, der har forsøgt at udnytte, at det var krisetid og har stillet nogle krav op, som var helt umulige i forhold til levering og betaling. Men med min erfaring ved jeg, hvornår jeg skal sige nej til en opgave. Uden at brænde broer.”

De vigtigste egenskaber for en iværksætter og nogle gode råd?

Ole vender igen tilbage til det med ikke at brænde broer. Men også ærlighed er vigtig for ham. ”Nogle gange kan det være, man skal være ”diplomatisk ærlig”, siger Ole.”Men ellers er det vilje og stædighed og godt humør. Man skal ikke bare give op, når tingene går en imod.”

Og så skal man opføre sig ordentligt over for andre mennesker, mener Ole, og holde, hvad man lover. ”Arbejdet kommer ikke fra hjemmesider og avisomtaler, arbejdet kommer via referencer og referencer og referencer,” siger Ole og fortsætter: ”Sørg for at få styr på økonomien og søg hjælp til det, hvis du ikke kan selv. Jeg er heller ikke selv så vild med at tænke på økonomien. Jeg er mere den kreative type, der bare ønsker at arbejde med mine projekter. Men det er vigtigt med uvildig økonomisk rådgivning.”

Læs mere om OT Lauridsen
“Vilje og stædighed og godt humør. Man skal ikke bare give op, når tingene går en imod.”
Ole Thorø Lauridsen
Indehaver af OT Lauridsen ApS
- citat fra interview
Ole Thorø Lauridsen

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook

Iværksætterhåndbogen på Facebook

Følg Iværksætterhåndbogen på Facebook, hvor du finder spændende artikler og opslag om iværksætteri.
Se Iværksætterhåndbogens Facebook side >