Har du styr på din tid?
Håndværkere gør det. Behandlere gør det. Grafikere, fotografer og rådgivere gør det også. Lever af at sælge deres tid, altså! Derfor er evnen til at estimere tidsforbruget på en opgave meget afgørende for din prissætning, tilbudsgivning og ikke mindst resultatet på bundlinjen.
Men det er ofte svært at estimere, hvor meget tid man skal bruge på en opgave. Er det første gang, du skal løse denne type opgave, kan du evt. spørge andre, der arbejder med det samme, hvor lang tid de ville forvente at bruge. Efterhånden opbygger du selv erfaring med, hvor lang tid forskellige opgaver tager - hvis du altså registrerer den tid, du bruger! Ellers bliver du ved med at skulle gætte – og det kan blive dyre gæt!
Er du tidsoptimist?
Sjovt nok har vi tendens til at være optimister, når det kommer til at estimere tidsforbrug på en opgave. Men lige her er det ikke så godt at være optimist – her er det bedre at basere tilbuddet på erfaring. For at opnå den erfaring, er du nødt til at lave en tidsregistrering. Det kan du lave helt simpelt ved at skrive den forbrugte tid på et stykke papir, på din mobil eller i et Excel-ark. Du kan også finde et egnet system, måske en app, der lige opfylder dine behov for tidsregistrering.
Gør det til en helt fast rutine at notere tidsforbrug, f.eks. hver gang du skifter mellem opgaver eller ved fyraften, mens du stadig kan huske, hvad du har lavet den dag. Husk også at notere den tid, som du bruger på forberedelse af opgaven – plus alt det løse, der kommer ved siden af.
Er du håndværker, skal du måske hente materialer. Er du rådgiver, skal du måske læse en del om kundens virksomhed, produkter og markedet, inden du kan rådgive virksomheden. Laver du hjemmesider, skal du måske bruge meget tid på at lede efter en egnet skabelon, rette kundens billeder til osv.
Er du behandler, bruger du måske ekstra tid på at tage imod og tage afsked med dine klienter.
Dertil kommer møder, telefonsamtaler og mailkorrespondance med kunden. Sørg for, at du har overblik over, hvor meget tid du reelt har brugt på kunden og opgaven. Det kan godt være, at du ikke direkte kan fakturere kunden for al den tid, du bruger, men vær opmærksom på, at de betalte timer også skal dække de ubetalte, så du i sidste ende har en fornuftig "timeløn".
Lav en efterkalkulation
Hvis du sælger din ydelse på en fast pris eller giver tilbud på opgaverne, så gør det til en vane at lave en efterkalkulation. Her gør du det samme, som når du regner tilbud – blot med den reelt brugte tid og materialer. På den måde får du overblik over, hvilke opgaver du har tjent penge på, og hvilke du har tabt penge på. Og mon ikke du undervejs bliver bedre til at estimere din tid og regne gode tilbud?
Uanset hvordan, du nu vælger at gribe det an, så er tidsstyring en god idé, som kan spare dig for mange fejlestimeringer og dermed manglende indtjening.
En iværksætter fortalte os engang sin huskeregel:
"Estimer tidsforbruget og gang så med pi, så kommer det til at passe!"
Men hvis du har styr på din tidsregistrering og efterkalkulation, så behøver du nok ikke den huskeregel.
Tilbage til artikeloversigt